Home Mad Stegning i fedt - Hvilken type fedt er bedst at stege i?

Stegning i fedt – Hvilken type fedt er bedst at stege i?

Skribent:

Dato:

Kategori:

Nyt på siden:

Aluminium kasserolle:

Aluminium er den næstbedste varmeleder efter kobber. Med en aluminium kasserolle får du hurtigt varmet maden op, og det er sjældent, den vil brænde på. Varmen fordeles jævnt i...

Rustfrit stål kasserolle:

De fleste kokke anvender rustfrit stål i de store køkkener, fordi materialet simpelthen er så holdbart. Rustfrit stål kan tåle at blive hurtigt opvarmet, det bliver ikke ridset, når...

8 stege råd der holder din pande i form

En almindelig non-stick stegepande af mellemkvalitet vil kunne holde i 7-8 år, hvis du behandler den ordentligt. – Har din egen stegepande nogensinde holdt så længe? Her får du 8...

Stegning i fedt – Hvilken type fedt er bedst at stege i?

I virkeligheden er forskningen omkring fedtstoffer og deres reaktion under stegning utroligt begrænset. Hvis du googler ”bedste fedtstof til stegning”, vil du aldrig nogensinde nå frem til et klart...

I virkeligheden er forskningen omkring fedtstoffer og deres reaktion under stegning utroligt begrænset.

Hvis du googler ”bedste fedtstof til stegning”, vil du aldrig nogensinde nå frem til et klart svar.

Tag for eksempel kokosolie. I den seneste tid er kokosolie blevet rost til skyerne for sit høje indhold af antioxidanter og sin sunde fedtsyresammensætning.

Samtidigt er kokosolien fra anden side blevet kritiseret for sit høje indhold af mættede fedtstoffer.

En kobber kasserolle er desuden helt perfekt til stegning i meget høj varme fordi, at de opvarmer helt op til 5-6 gange mere i forhold til en rustfrit kasserolle og aluminium kasserolle.

Når det kommer til stegning i fedt, hvad er det så lige, der har den største betydning?

Høj varme kan resultere i oxidering

Ved stegning i fedt eller olie, bør du altid undgå at varme panden højere op end nødvendigt.

Olier med flerumættede fedtsyrer bliver hurtigere nedbrudt ved høje temperaturer, og det resulterer i en oxidering.

Oxidering af fedtsyrerne i maden kan frigive stoffer, som kan være skadelige for kroppen.

Fedtstoffers rygepunkt

Stegning af fedt og olie skal du også tage højde for rygepunktet, som er den højeste temperatur, fedtstoffet kan nå uden at ændre smag eller brænde på.

Hvis et fedtstof bliver opvarmet til over sit rygepunkt kan det:

  • Få en harsk og bitter smag, som resten af maden kommer til at smage af.
  • Producere frie radikaler, som er skadelige for helbredet og ødelægger kroppens væv. De frie radikaler fremprovokerer også oxidation.
  • Oxidere og frigive skadelige stoffer.

Olier med flerumættede fedtsyrer

Flerumættede fedtsyrer er fantastisk gode for vores kroppe, så længe de ikke bliver varmet op og derved ændrer deres karakter.

Raps-, hørfrø-, solsikke-,majs- og valnøddeolie er allesammen fyldt med flerumættede fedtsyrer, som egner sig langt bedre til at spises sammen med en salat end til stegning.

De bedste fedtstoffer til stegning i fedt

Jomfru kokosolie består af en masse mættede fedtsyrer, og når det kommer til stegning i fedt, er dette netop en fordel.

Selvom du steger jomfru kokosolien i helt op til otte timer, så bliver den ved med at være stabil og udskiller ikke hverken frie radikaler eller begynder at oxidere.   

Det samme gælder for smør, som består af mættede fedtsyrer. Når det kommer til stegning i fedt, har smør den samme fordel som jomfru kokosolie, at det ikke oxiderer.

Jomfru olivenolie indeholder mange flerumættede fedtsyrer, men det har vist sig, at en jomfru olivenolie af god kvalitet, godt kan bruges til lynstegning uden at ændre sin karakter.

Undgå denne type fedt til stegning

Stegning i fedt som er raffineret, såsom margarine og raffinerede olier, kan tåle meget høje opvarmninger uden at oxidere.

Problemet er bare, at raffineringen sker lige netop ved at varme fedtstoffet højt op, og skaden er så allerede sket på forhånd.

Stegning i fedt som er raffineret kan altså ikke anbefales. 

Stegning i fedt af kød

Når du steger kød, er det kun omkring 0,5-2 gram fedt ekstra, du indtager per 100 gram kød, du steger.

Tørstegning af kød i modsætning til stegning i fedt er altså ikke, hvad der gør den store forskel i forhold til dit fedtindtag.

Hvis du derimod vælger magert kød og skærer fedtskorperne væk, sparer du meget mere på fedtet, også selvom kødet er blevet stegt i smør eller olie.

Når du har stegt dit kød, er det vigtigt, at du ikke genbruger det resterende fedtstof på panden til for eksempel at komme i sovsen.

Når du skal lave gryderetter med kød i, kan du med fordel stege kødet på en pande ved siden af og først blande det i gryderetten, når det er færdigstegt.

På den måde undgår du at spise det usunde fedt, som ligger tilbage efter kødstegningen.

Stegning i fedt af grønsager 

Grøntsager, i modsætning til kød, suger en hel del af den fedtstof, som de bliver stegt i. 100 gram pandestegte kartofler kan let indeholde 12 gram fedt.

Her er det altså vigtigt, at vælge  stegning i fedt, som ikke oxiderer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here